Zdrowie

Napar z pokrzywy – kiedy po niego sięgać?

Wiele osób uważa pokrzywę za ogrodowy chwast, który nie tylko fatalnie się prezentuje, lecz dodatkowo w kontakcie ze skórą może pozostawiać nieprzyjemne oparzenia. Wiedzieć jednak trzeba, że roślina ta ma naprawdę wyjątkowe właściwości lecznicze i może być stosowana na wiele dolegliwości. W czym dokładnie może nam pomóc napar z pokrzywy, a także, kiedy powinniśmy po niego sięgnąć?

Jakie właściwości ma pokrzywa?

Pokrzywa to dość niepozorna i z pewnością niedoceniona roślina, która jednak kryje w swoim wnętrzu ogrom najróżniejszych składników mineralnych potrzebnych człowiekowi. Wspomnieć tu należy przede wszystkim liczne witaminy, takie jak A, C, K, E oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo w pokrzywie występują duże ilości żelaza, potasu, krzemu, magnezu, a także fosforu, jodu i manganu.

Tak duża ilość najróżniejszych składników sprawia, że napar wykonywany z pokrzywy posiada naprawdę wyjątkowo dobroczynne właściwości pro zdrowotne. Przede wszystkim wspomnieć trzeba, że ma on działanie przeciwbólowe oraz oczyszczające organizm z różnego typu toksyn. Co więcej, ma wyjątkową właściwość poprawiania efektywności działania układu odpornościowego. Co ciekawe, stosowanie naparu z pokrzywy może również bardzo pozytywnie wpłynąć na stan włosów oraz cery.

Na jakie dolegliwości może pomóc pokrzywa?

Widząc wielkie możliwości, które daje spożywanie naparu z pokrzywy, wiele osób zastanawia się, na jakie konkretnie dolegliwości można taki napar stosować. W jakich sytuacjach będzie on pomocny i przyniesie wyraźną ulgę? Nie da się ukryć, że ze względu na swoje przeciwbólowe właściwości napar z pokrzywy to świetny środek np. na bóle głowy, lecz także na bolesne miesiączki. Pokrzywa często polecana jest na osteoporozę i reumatyzm, a także na anemię, gdyż w pokrzywie znaleźć można wiele żelaza. Specjaliści często polecają picie naparu z pokrzywy na przeziębienia i różnego typu infekcje, również w rejonie układu pokarmowego. Mało kto zdaje sobie z tego sprawę, ale środek ten powinien być stosowany także w przypadku alergii — napar z pokrzywy wykazuje się wyjątkowym działaniem łagodzącym objawy kataru siennego. Na koniec wspomnieć jeszcze trzeba, że liście pokrzywy poprawiają wygląd paznokci, włosów oraz skóry. Dlatego też zaleca się wykonywać z pokrzywy wcierki we włosy i płukanki.

Czy pokrzywę można pić cały czas?

Jak więc widać po powyższym opisie, napar z pokrzyw ma naprawdę bardzo interesuje właściwości i może być stosowany na wiele różnych przypadłości i problemów zdrowotnych. Zanim jednak zaczniemy stosować ten środek samodzielnie, powinniśmy najpierw dowiedzieć się, czy pokrzywę można pić przez cały czas, a także, jak szybko zauważy się pierwsze pozytywne efekty od włączenia jej do codziennej diety.

Przede wszystkim zauważyć trzeba, że napar z pokrzywy można pić bez większych ograniczeń. Jeśli tylko nie jesteśmy uczuleni na substancje znajdujące się w pokrzywie, możemy spokojnie spożywać napar codziennie przez dłuższy czas. Nieco ostrożniejsze powinny być te osoby, które miewają problemy zdrowotne z trzustką, sercem lub wątrobą. W takim wypadku zalecana jest wcześniejsza konsultacja z lekarzem.

Jak szybko zauważy się efekty spożywania naparu z pokrzywy? W większości przypadków różnice dostrzeżemy już po zaledwie 2 tygodniach — to właśnie po tym czasie z organizmu zaczną w dużych ilościach wydostawać się nagromadzone wcześniej toksyny, włosy i paznokcie staną się mocniejsze i ładniejsze, a cały organizm będzie wyraźnie lepiej funkcjonował.

Kiedy zbierać pokrzywę i jak suszyć?

Ogromną zaletą naparu z pokrzywy jest to, że możemy go zrobić całkowicie samodzielnie i praktycznie za darmo, gdyż wykorzystać możemy rosnące przy domu liście pokrzyw. Najlepiej zbierać je między kwietniem i majem, gdy są najdelikatniejsze — mają w tym okresie najwięcej pozytywnych właściwości pro zdrowotnych. Co bardzo ważne, powinno się zbierać jedynie te liście, które mają jednolity kolor, brak przebarwień i są wolne od uszkodzeń. Po zebraniu pokrzyw trzeba je dokładnie przepłukać i umieścić w suchych, ciemnym i chłodnym miejscu, w którym będą się suszyły. Można do tego celu wykorzystać także specjalną suszarkę, a nawet piekarnik.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *