Wątroba jest organem odpowiedzialnym za pozbywanie się szkodliwych produktów przemiany materii, a także różnych toksyn i zanieczyszczeń np. metali ciężkich. Odpowiada za gromadzenie żelaza oraz innych cennych witamin, warto wiedzieć, że wątroba nie boli, a rezultaty jej niewłaściwego funkcjonowania są przede wszystkim dostrzegalne w funkcjonowaniu organizmu. Aby nie obciążać nadmiernie wątroby, warto zadbać o zawartość w diecie takich składników pokarmowych, które wspomagają jej pracę.
Na czym polega proces oczyszczania wątroby?
Zdrowa wątroba oczyszcza krew z toksyn, reguluje poziom hormonów, przetwarza i filtruje wszystkie produkty, które są dostarczane z pożywieniem, wdychane oraz wchłaniane przez skórę, np. z kosmetykami. Mimo to jest to jeden z najbardziej eksploatowanych i zaniedbywanych organów. Przejadanie się i spożywanie wysoko przetworzonej żywności sprawia, że wątroba nie ma czasu na regenerację i odpoczynek. Zanieczyszczona wątroba nie jest w stanie przetworzyć tłuszczy i toksyn, a to powoduje, że może rozwinąć się nie tylko otyłość, ale również wiele innych schorzeń.
Wątroba jest narażona na zniszczenie przede wszystkim z powodu niewłaściwego stylu życia. Proces oczyszczania wątroby polega na odstawieniu alkoholu, papierosów, cukru, a także cholesterolu LDL, należy również wprowadzić do codziennego menu produkty, które pozytywnie wpływają na pracę wątroby.
Produkty spożywcze ułatwiające detoks wątroby
Istnieje wiele naturalnych produktów wspierających oczyszczanie wątroby i umożliwiających jej regenerację. Należą do nich między innymi:
- Awokado, które jest źródłem jednonienasyconego kwasu tłuszczowego obniżającego poziom cholesterolu we krwi. Warto pamiętać, że w procesie oczyszczania wątroby nie należy odstawiać wszystkich tłuszczów, ponieważ są one niezbędne do prawidłowej pracy tego organu. Spożywanie w codziennej diecie awokado umożliwia zachowanie zdrowej równowagi i dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników.
- Cytrusy, regularne spożywanie grejpfrutów sprzyja oczyszczaniu komórek wątroby, zapobiega także stanom zapalnym pęcherzyka żółciowego. Działanie wątroby wspomaga wypicie z samego rano szklanki ciepłej wody z dodatkiem cytryny.
- Czosnek nawet w niewielkiej ilości pobudza do pracy enzymy umożliwiające skuteczne wypłukiwanie toksyn. Zawiera on związki siarki, które wspierają procesy detoksykacji, trzeba także brać pod uwagę, że zbyt duża ilość czosnku w diecie może wywołać odwrotne skutki od zamierzonych.
- Jabłka zwierają dużo pektyn, które sprzyjają procesom oczyszczania wątroby, pęcznieją one w jelitach, wspomagają ich pracę i odciążają wątrobę w wielu funkcjach.
- Ostropest plamisty jest jednym z najskuteczniejszych ziół wspomagających oczyszczanie wątroby, można go spożywać w postaci zmielonej, albo w formie naparów.
- Kurkuma ma właściwości przeciwzapalne, wspiera pracę wątroby, badania dowodzą, że ma duży wpływ na jej regenerację. Odpowiednia ilość kurkumy w diecie powoduje zwiększoną produkcję żółci, co wpływa na skuteczny proces oczyszczania wątroby.
- Czerwone buraki zawierają wiele składników wspierających prawidłową pracę wątroby, między innymi betainy i pektyny. Zapobiegają gromadzeniu się nadmiernej ilości tłuszczu w wątrobie, zapobiegają stłuszczeniu wątroby oraz wspomagają jej prawidłowe funkcjonowanie. Wyjątkowo korzystne działanie wykazuje sok wyciśnięty z buraków.
Zdrowe nawyki żywieniowe umożliwiają regularne oczyszczanie wątroby. Dieta oparta na produktach roślinnych oraz utrzymanie prawidłowej wagi ciała to niezbędne elementy prawidłowej pracy wątroby.